Kristien Dirkx (42), kunstenaar en docent beeldende kunst, Antwerpen

Kristien Dirkx (42), kunstenaar en docent beeldende kunst, Antwerpen

HET KUNSTONDERWIJS IS NOG STEEDS ELITAIR EN WIT

Kristien is kunstenaar en docent beeldende kunst op Sint-Lukas. Mama van twee jongens en woont in Antwerpen. We zagen haar in haar atelier in Antwerpen. Kristien is zoals ze praat: gevoelig, breekbaar en een plezier om naar te luisteren.

“Iedereen evenveel kansen op geluk. Daar droom ik over en maak ik me druk over.” Het is maar één van haar dromen. Kristien zal uren, heel zachtjes en weifelend, praten over een betere wereld. Over verantwoordelijkheden en het gevecht. Vandaag schildert ze vijf jaar in de stijl die ze wil. Abstract en met veel roze vlakken. Ze noemt zichzelf een jonge kunstenaar. “Ik heb zoveel geluk. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Maar het is niet gemakkelijk.”

"Financieel niet, maar ook emotioneel worstelt ze met twijfels. “Ik heb die struggle nodig om creatief te zijn. Maar ik vraag me af of dit niet de meest egocentrische job is die ik kan kiezen? Zou ik niet beter vrijwilligerswerk doen in Calais? Maar het is ook een boodschap aan mijn kinderen: 'doe wat je graag doet'. Mijn atelier is een investering in geluk. Dat van mij, en zo ook dat van mijn kinderen. Liefde en geluk geef je door. Het zijn niet je talenten waarop je trots moet zijn, dat is een willekeurig toeval van genetica, het is wat je ermee doet.” 

IK GELOOF DAT MENSEN MET MACHT HET BESTE WILLEN VOOR IEDEREEN

Zo komt ze terug bij haar droom. “Ik vind het heel belangrijk dat mensen ergens een talent van zichzelf gaan herkennen en de kans krijgen daar iets mee te doen. Het is vaak oneerlijk. Het kunstonderwijs is nog steeds elitair en wit. Ik geloof ook echt in het principe van sharing is caring. Als je een brein hebt om mee na te denken en een stem om mee te communiceren, dan heb je een soort van verplichting om dat ook te doen.” Zo komt ze bij godsdienst, politiek en ecologie. Kristien strijdt voor de kwaliteit van onze lucht, maar ook voor liefde en verdraagzaamheid.

“Zelf heb ik weinig met politiek, maar ik geloof dat mensen met macht, slimme mensen, het beste willen voor iedereen. Ik weet dat dit naïef is. Maar de planeet dat zijn wij. We zullen met z’n allen bewuster worden. Daar vertrouw ik op. Ecologisch, maar ook wat betreft religie bijvoorbeeld. “Ik hoop dat er in het onderwijs binnenkort geen godsdienst, maar een algemeen vak filosofie en omgaan met elkaar, gegeven zal worden. Zou dat niet beter zijn voor de maatschappij? Want in essentie zijn er meer overeenkomsten dan verschillen, meer dezelfde waarden en normen dan afwijkende, binnen onze verschillende samenlevingen en godsdiensten. En de wereldvrede, dat begint bij onze kinderen.”

Dreamers_Kristien Dirkx 1.JPG
Eva Cecat (29), onderwijzer, Kortrijk

Eva Cecat (29), onderwijzer, Kortrijk

Joris Hessels (37), acteur en televisiemaker, Gent

Joris Hessels (37), acteur en televisiemaker, Gent