Linette Maillard (15), kunsthumaniora, Antwerpen

Linette Maillard (15), kunsthumaniora, Antwerpen

DE WERELD ZOU VEEL MOOIER ZIJN ZONDER DE MENS

Linette is nog een echt meisje, ze giechelt en schuifelt, maar straalt tegelijkertijd iets sterks uit. Ze weet wat ze wil. In haar kamer staan hoge rijglaarzen en plateauzolen met vlammen op een rijtje. Boven haar bed hangen posters van Bowie en Cobain, zijn anarchistische quotes en hippiebloemen geschilderd en hangt een dromenvanger. Barbiepophoofen met punkkapsel liggen zij aan zij met roze teddyberen.

IK BEN WEGGESTUURD OMDAT ZE ME NIET KONDEN HELPEN

Haar kamer is een weerspiegeling van de dualiteit die ook haar huidige karakter bevat. Het lieflijke meisje naast de rebellerende puber. Op haar kast kleeft een sticker: ‘No desire to fit in’. “Ik ben een beetje van alles. Ik heb ADD en discalculie. Op mijn vorige school heb ik het lastig gehad. Ik hoorde er niet bij en werd Satan genoemd op de speelplaats. Ik werd weggestuurd omdat ze me niet konden helpen.” Daar ligt de kiem van haar droom. “Ik ben beginnen fantaseren over een wereld zonder mensen. De wereld zou veel mooier zijn zonder de mens. We hebben al zoveel verpest, we maken zoveel kapot. We denken dat we tot alles in staat zijn. Maar we zijn zo nietig. Daarom ben ik vaak liever alleen.”

MENSEN HEBBEN SCHRIK VAN MIJ

Sinds ze school loopt op de kunsthumaniora voelt ze zich wel op haar plek. “Alles werd plots normaal. Want niemand daar is normaal. Niemand wordt anders bekeken. Vroeger werd er over me geroddeld, hadden mensen schrik van me. Vandaag voel ik me thuis en kan ik doen wat ik wil.” Stapt ze de schoolpoort uit, dan komen de vooroordelen terug. “Ik stoor me aan clichés. Mijn stijl schippert tussen hippie en gothic. Ik vind het mooi. Mensen beoordelen me erop. Iedereen denkt bijvoorbeeld dat ik weed rook omdat ik dreadlocks heb. Heel vermoeiend.” 

IK WEET HET, IK SPREEK MEZELF TEGEN

Als ze denkt aan later denkt ze aan de natuur. Wil ze in Canada of in de bergen gaan wonen. En tattooartist worden. “Ook dat beroep is beladen met vooroordelen. Ik ben het luisterend type. Een tattoo zetten gaat om zoveel meer dan een beetje inkt in je lichaam spuiten. Het verhaal is belangrijk. De betekenis erachter. Wat mensen je vertellen. Enerzijds wil ik helemaal geen mensen in mijn leven, anderzijds wil ik niets liever dan met hen werken. Ik weet het. Ik spreek mezelf tegen.” Ze haalt haar schouders op.

The Dreamers_LINETTE MAILLARD_78380011.JPG
Danielle Negri (47), clown, Bazel

Danielle Negri (47), clown, Bazel

Victoria Ateluna (32), projectbemiddelaar, Kampala

Victoria Ateluna (32), projectbemiddelaar, Kampala