Aurélie Vion (30), docent, Gent

Aurélie Vion (30), docent, Gent

TOLERANTIE EN RESPECT IN HET ONDERWIJS

Aurelie is docent Frans en Spaans in de Erasmusschool in De Pinte. Ze windt zich op over het gebrek aan respect, tolerantie en elementaire beleefdheid. Binnen en buiten de schoolmuren. We interviewden haar in juni 2017 in Gent.

Ze stond op de barricades tegen toenmalig minister van onderwijs, Frank Vandenbroucke, toen die het inschrijvingsgeld aan de universiteit wilde koppelen aan de economische waarde van de richting. Ze speelt met taal, zoals De Duivels met een bal. Baseert labolessen op Humans Of New York en steekt hart en ziel in het boetseren van lessen Frans die jongeren wél tof vinden. Maar ze heeft wel wat problemen met het klassieke onderwijs in ons land. “Ik geloof in het belang van algemene vorming en elementaire beleefdheid. En vind dat er in ons onderwijssysteem veel te weinig ruimte is om af te wijken van het leerplan. Om die universele waarden te integreren. Ook is de minderwaardige stempel die taal en cultuur krijgen zo frustrerend. En onterecht.”

NADENKEN OVER SCHOONHEID IS WAARDEVOL

Als ze luidop gaat dromen zou ze niet hervormen, wel aanpassen. “Waar nu de wetenschap en de wiskunde alle credits krijgen, zou ik een evenwicht willen installeren tussen kennis, waarden en normen en cultuur. Niet alles hoeft functioneel te zijn. Nadenken over wat schoonheid is, is minstens even waardevol.” Frans geven in het middelbaar ziet ze als veel meer dan grammaire et vocabulaire. “Taal is cultuur. En cultuur is weten wie Marine Le Pen is. Integreer dat in de lessen zodat jongeren niet wereldvreemd zijn als ze op hun 18de van de schoolbanken komen.” Dat het zo is bij haar pubers, zal ze niet zeggen, maar toch. “De smartphonegeneratie is erg op zichzelf gericht. Hun zijn wordt alleen maar uitvergroot. Dan denk ik: ‘Kijk eens naar de wereld in plaats van naar je scherm.”

DE TOEKOMST IS VAN IEDEREEN

In de les gaat 30 % van wat ze zegt over beleefdheid, over geeuwen met de hand voor de mond, een stoel onder tafel schuiven, of alsjeblieft zeggen… “Maar ook over papiertjes van de grond rapen en zelf alles in de vuilbak gooien. Ik wil jongeren respect meegeven. Voor elkaar en de wereld. Iets wat velen niet meer meekrijgen thuis. Omdat ouders full time werken en hun kroost voor tv zetten. Onlangs kregen wij kwade mails van sommige ouders omdat we op school donderdag veggiedag ingevoerd hadden. Dat vonden ze discriminerend en tegen hun vrije wil in. Dat begrijp ik niet. De toekomst is van iedereen. Ik ben niet verdraagzaam tegenover mensen die respect laken. Op alle mogelijke manieren. Zelf probeer ik iets te veranderen. En geloof ik dat dit ook kan. Als iedereen iets doet, kunnen we echt wel een verschil maken. Zoals de nieuwe slogan van de Ugent luidt: The next big thing will be a lot of small things.”

The Dreamers - Aurelie Voin.JPG
Olav Guerrero (27), IT support engineer, paaldanser, Gent

Olav Guerrero (27), IT support engineer, paaldanser, Gent

Gus Van Den Abeele (34) & Stella De Witte (31), fotografenduo, Londen

Gus Van Den Abeele (34) & Stella De Witte (31), fotografenduo, Londen