Cathy Jansens (38), docent voedingsleer, Kortrijk

Cathy Jansens (38), docent voedingsleer, Kortrijk

Cathy Jansens (38), docent voedingsleer, mama van Tille (11), Rozie (8) en Pia (9 maanden) en vrouw van Thomas (38), leerkracht aardrijkskunde en wiskunde.


Ze snapt het niet zo goed, wat we bij haar komen doen met onze dromenvraag. Maar toch zegt ze enthousiast ja. “Ik ben een dromer, zonder er één specifieke te hebben. Doe mij maar heel veel kleine droompjes.”


“Om te beginnen: ik hoop dat ik heel oud word. Dat ik, en de mensen rondom me die ik graag zie, gezond blijven. Ik ben eigenlijk blij met het nu. Of het recente nu. Blij dat die drie celletje bevrucht werd en we gezonde kindjes gekregen hebben. Twee jaar geleden hebben we nog een zware klap beleefd. Ik was vier maand zwanger. We hebben ons kindje moeten afgeven omdat ze niet gezond was... Daarvoor hadden we nooit iets ergs meegemaakt. Op dat moment besef je dat je kwetsbaar bent.” De zwangerschap werd afgebroken en Cathy deed verder. Zoals ze daarvoor deed. Dacht ze. “Het was pas toen we –veel later- op reis waren in Noorwegen, ik bijna in mijn broek deed van het lachen, en mijn oudste zei: “Mama het is zo lang geleden dat ik je heb horen lachen.”

HET GAAT OVER VERLANGEN

“Ik snap dat soms moeilijk, mensen die zeggen dat ze nu heel hard werken, zich alles ontzeggen, om dan later dat ene huis te kunnen kopen.” Ze lacht. “Het gaat over verlangen. En vergeten te genieten van het moment van verlangen. Zwanger zijn is verlangen naar dat moment tot wanneer je kindje geboren wordt. En tegelijkertijd bang zijn dat de zwangerschap te snel gaat. Dat je niet genoeg geniet van het moment. Ik heb dat ook met de vakantie en andere verlangens. Een leuke periode op zich mag je niet verliezen, moet je vasthouden. Of toch tenminste niet niet-meemaken. Ik leef gewoon heel hard in het nu en geniet daarvan.”

MIJN DOCHTERS ZIJN MIJN MUZEN

Ze heeft handelswetenschappen gestudeerd en belandde nadien in een belangrijke functie. Tot haar eerste twee dochters geboren werden. Die brachten haar op een ander pad. “Ik begon anders naar de wereld te kijken. Mijn job werd in een ander daglicht geplaatst. Ik had er helemaal geen zin meer in. In plaats daarvan begon ik meer te genieten van de kleine dingen. Van thuiszitten, kefir en gezonde koekjes te maken. En voedingsleer, fotografie, breien of naaien te gaan studeren. Mijn dochters zijn mijn muzen. Tille is heel creatief, Rozie zingt ongelofelijk graag. De ene is een piekeraar, de ander een genieter. Zij zorgen ervoor dat ook ik een creatieve uitlaatklep zoek. Een pop-up uit de grond stampen, evenementen organiseren, rommelmarkten afschuimen en dingen uitproberen in de keuken. Ik ben bezig met veel dingen – vroeger ook- maar ik ga er nu anders mee om.”


“Thomas is mijn tegenwicht. Hij zegt dat ik misschien net iets minder projectjes moet aannemen met een derde dochter erbij. Maar we zijn twintig jaar samen, hij beseft dat ik die zijwegen nodig heb. Ik heb nog nooit getwijfeld aan ons. Wij zijn anders. Ik ben de lucht, hij de aarde.” Zweven dromen daartussen? “Ik denk niet aan grote verre doelen, eerder aan nabije bescheiden dingen”, zegt ze. “Ik weet dat we gaan samenblijven. Verder weet ik niet wat morgen zal brengen.” Intussen zwaait ze naar Angèle, de oude buurvrouw aan de overkant. “Als ze niet aan het raam zit, weten we dat er iets scheelt. Hier op Overleie zorgen de mensen voor elkaar. Ik zei het je toch, de kleine dingen.”

Cathy Jansens.JPGLukas Dhont (26), regisseur, Gent

Lukas Dhont (26), regisseur, Gent

Gert Vanlerberghe (31), dichter/slampoëet, Berchem

Gert Vanlerberghe (31), dichter/slampoëet, Berchem