Danni Heylen (68), acteur, Kieldrecht

Danni Heylen (68), acteur, Kieldrecht

DROMEN MAG, TEVREDEN ZIJN MOET

Danni opent de deur bij haar thuis. Zonder make-up. En begint te babbelen. Zoals ze de volgende uren zal doen. Met af en toe tijd om te luisteren naar de ander. Of om even naar adem te happen. Want dromen, zo heeft ze er veel. “Ik zou kunnen kiezen voor die ene grote rol in die blockbuster, maar doe mij maar de kleine momentjes.”


Ze staat op het punt om één van haar grootste dromen te vervullen. Een reis van een kleine drie weken naar Antartica met een vriendin. Daarna beginnen de opnames van de vierde F.C. De Kampioenenfilm en herneemt ze een theaterstuk waarmee ze eerder dit jaar toerde. “Toen Elise en ik elkaar veertig jaar kenden zijn we naar Lapland geweest, tien jaar later naar Venetië, vandaag kennen we elkaar 60 jaar. Ik ben gek op sneeuw en ijs. Op de heldere tinten wit en blauw die ermee gepaard gaan. Wanneer het gesneeuwd heeft, doe ik het bijna in mijn broek van enthousiasme. En de beestjes hé. Pinguins in het wild, robben die op de ijsschotsen liggen...” Dan springt ze naar één van die andere droomreizen die ze al maakte in haar leven. Peru. “Toen ik daar op Machu Pichu zat, de hele dag alleen op mijn gat met wat grazende lama’s naast me, voelde ik me zo dicht bij de hemel.” 

EEN GEEST DIE VERDER IN DE KOSMOS ZWEEFT
Danni Heylen.jpg

Is het toeval dat ze naar de hemel verwijst? “Ik ben gelovig opgevoed, maar geloof vandaag op een andere manier. Ik denk dat er enkele zaken zijn die in alle godsdiensten terugkomen. Ik hoef geen lichaam meer, maar een geest die nog ergens in de kosmos verder zweeft. Want ik ben zo nieuwsgierig naar wat komt. Hoe zit het nu met dat klimaat? Hoe gaat onze planeet evolueren?”


Niet dat ze al aan andere werelden denkt. “Ik ben een optimistisch persoon en kom uit de struik van mijn moeder. Zij is 98 geworden, haar nichten, 95 en 102. Ik hoop vooral gezond te blijven. En niet in een rolstoel te belanden. Want dat zou mijn leven drastisch veranderen. Ik hou van de dieren en de natuur. Van stappen en op reis gaan. En als het me dan toch overkomt, en ik niet meer mobiel ben, droom ik dat ik de kracht heb om daarmee te leven.” 

WIE GAAT MIJ KOMEN BEZOEKEN ALS IK OUD BEN?

Bij ouder worden komt ook de wolk van de eenzaamheid aangewaaid. “Ik heb geen kinderen. Wie gaat mij komen bezoeken als ik oud ben? Als Frank of de vriendinnen van mijn leeftijd er niet meer zijn of dat niet meer kunnen? Ik hoop dat ik ook dat goed ga aankunnen. Dat ik positief in het leven kan blijven staan en dat ik niet voor mezelf moet zeggen dat het genoeg is geweest. Dat ik sterk genoeg zal staan. Want tot op vandaag ben ik gespaard gebleven. Ik ben een zondagskind.”


Dat is Danni. “Je mag dromen, maar moet vooral ook tevreden zijn. Geen spijt hebben van wat je niet deed. Kijk vooruit en wees blij met de kleine dingen. Ik begrijp dat jonge mensen veel dromen en een bucketlist hebben. Ik mik niet meer op die ene grote rol in een blockbuster, maar ben blij met een alledaagse eenvoudigheid. Een croissantje eten in de koffiezaak aan de overkant, naar de manège gaan en een glaasje cava drinken in de zon, of over het leven praten met de buurvrouw… Als je gezond en gelukkig bent, geniet dan van de momentjes die op je weg komen. Nu verval ik in gigantische clichés zeker?” Nog even terug naar een concretere droom dan. “Ik ben eigenlijk content zoals het is. Dromen is zoals gelukkig zijn. Dat komt in momentjes.” 

Danni Heylen.jpg
Regula Ysewijn (36), culinair auteur fotograaf en jurylid Bake Off Vlaanderen, Antwerpen

Regula Ysewijn (36), culinair auteur fotograaf en jurylid Bake Off Vlaanderen, Antwerpen