Dave Martijn (37), muzikant, Kortrijk

Dave Martijn (37), muzikant, Kortrijk

Dave Martijn is de synthheld bij Goose. Hij is samen met Elke en papa twee kinderen: Alexa en Douglas. Hij is er 37, maar zijn ogen schitteren als dat van een kind wanneer hij over zijn droom praat: kunnen vliegen.

Dave ontvangt ons in de muziekstudio van Goose. Op dat moment al zeventien jaar gesitueerd boven café Den Bras in Kortrijk, de geboortestad van de vierkoppige band. Binnenkort verhuizen ze naar een nieuw exemplaar aan de andere kant van de stad. “Alles is uit dit kamertje geperst, de ruimte is opgebruikt”, zegt hij daarover. Dave daarentegen is nog lang niet klaar. Momenteel werkt hij zowel aan een nieuwe plaat als aan de muziek op de videolocks voor De Dag, de nieuwe serie van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu. Hij is superfier op zijn lichtjes, zegt hij glunderend wanneer hij zijn muziekinstallatie toont. “Mijn grote droom was ooit op een podium staan in De Kreun, daarna dat van de Vooruit en uiteindelijk het podium van Rock Werchter. Mijn dromen zijn geleidelijk aan ingevuld.

VLIEGEN IS DE ULTIEME COMBINATIE TUSSEN VRIJHEID EN CONTROLE

“Eigenlijk gebeurt alles zoals ik het graag zou willen. Dat is ook stressen. Omdat dit op een bepaald moment misschien zal veranderen.” Het typeert hem. Bescheiden en content in het leven. Al is er nog die allergrootste droom die voor hem in vervulling mag gaan: kunnen vliegen. Met een vliegtuig of gewoon als mens. “Ik ben opgegroeid onder de landingsroute in Bissegem. Heel fascinerend voor een kind. Maar ook vandaag vind ik het rustgevend en inspirerend. Het is de ultieme combinatie van vrijheid en controle. Ik hou van de mentale vertraging die gepaard gaat met het opstijgen, de landingsroutes tot de controlepanelen. Daarom werk ik ook zo graag met synths. De knopjestorens doen me heel erg denken aan een cockpit. Eigenlijk speel ik muziek, ter vervanging van het vliegen. Het zit diep. Dieper dan de muziek.” Hij lacht. “Misschien moet ik er toch ooit werk van maken. Al vind ik het ecologisch niet altijd meer verantwoord om te vliegen. Het is een beetje een egoïstisch pleziertje.”

DE WERELD VERBETEREN MET EEN KLEIN VLIEGTUIGJE

De gedachten erover komen en gaan. Soms denkt hij er vijf jaar niet aan. Tot ze opnieuw keihard de kop op steken. Toch heeft hij er nooit aan gedacht om voor piloot te studeren en neemt hij momenteel genoegen met een flightsimulatorapp. “Een lijnvlucht besturen interesseert me niet, de militaire luchtmacht is al helemaal niets voor mij. De droom van vele jongens om met een straaljager F16 te vliegen is me vreemd. Voor mij heeft deze droom niets te maken met agressie of stoer zijn. Het verhaal van Prins Emmanuel de Merode vind ik wel supermooi. Vertrokken uit Wevelgem naar Congo met een klein vliegtuigje. Om de wereld te verbeteren. De ultieme definitie van the best of both worlds.”

Dave Martijn.jpg
Lara Taveirne (34), schrijver, Brugge

Lara Taveirne (34), schrijver, Brugge

Zoë Cooreman (30), HR & Business Admin, Brussel

Zoë Cooreman (30), HR & Business Admin, Brussel