Eva Cecat (29), onderwijzer, Kortrijk

Eva Cecat (29), onderwijzer, Kortrijk

Eva is onderwijzeres, we interviewden haar in augustus 2017.

“EIGENLIJK GAAT HET ALLEEN OVER DE LIEFDE”

Haar droom? Ze dacht er lang en hard over na, kreeg er zelfs een beetje stress van. Wat ze uiteindelijk antwoorden zou, had ze niet verwacht. “Ik dacht altijd dat mijn toekomstdromen vooral werkgerelateerd zouden zijn. Maar eigenlijk gaat het alleen over de liefde. Voor mijn vriendinnen, familie en geliefde. Ik droom van een blije plek waar die allemaal samenkomen. Waar zich filmische scènes afspelen waarin we lekker eten, lange gesprekken voeren, niet meer bijkomen van het lachen en verliefd zijn. Mijn cirkel is misschien niet de grootste, maar voor mij is vriendschap voor het leven. Als het bij deze vrienden blijft, ben ik de gelukkigste vrouw van de wereld. Het is iets wat me constant bezighoudt. En dan denk ik vooral aan de rol die ik wil spelen. Doe ik genoeg voor de mensen die ik graag zie? Wat kan ik meer doen…?"

“IK GELOOF NIET IN COMMUNES, MAAR DE IDEE ERACHTER IS WEL MOOI”

"Het maakt me gelukkig als ik kan zorgen voor anderen. Ik wil daar niets voor terug. Ik wil het gewoon zo goed mogelijk doen. Evengoed ben ik ongelukkig als ik dat niet kan doen of als ik het gevoel heb tekort te schieten. Dan voel ik me oprecht slecht.” Dat perfectionisme heeft haar in het verleden al parten gespeeld. “Ik moet opletten dat ik niet overdrijf, dat ik mezelf niet wegcijfer voor iemand. Vandaag ga ik nog steeds op mijn gevoel af, maar heb ik ook een evenwicht gevonden."

"Zorgen voor elkaar zit ook in de kleine dingen”, zegt ze. “Een kaartje of een telefoontje voor een verjaardag of wanneer iemand zich slecht voelt, iets gaan drinken, praktisch helpen waar nodig… Kortom tijd maken en er zijn voor elkaar. Dat doen we over het algemeen te weinig. We plooien massaal terug op ons eigen leven. Ik geloof niet in communes in onze huidige maatschappij, maar de idee erachter is wel mooi. Samenleven, een tuin delen, voor elkaars kinderen zorgen, samen koken… Ook hier begint het met de kleine dingen."

“IK BEN ONTGOOCHELD IN DE POLITIEK”

"Als we nu eens allemaal liever waren voor elkaar. Hoffelijker in het verkeer, op het werk of in de supermarkt. Van een galante, beleefde medemens wordt iedereen vrolijker. Ik probeer daar echt op te letten en geloof dat dit aanstekelijk werkt.” Dat is de reden waarom ze van de politiek naar het onderwijs overstapte. “Ik ben ontgoocheld in de politiek. Vroeger droomde ik van een job in de diplomatie, vandaag kan die me gestolen worden. Ik heb vanuit de meerderheid en de oppositie gewerkt, ik heb geluisterd en op de barricades gestaan. En heb gezien dat het allemaal heel weinig uitmaakt. Dat is frustrerend."

"Ik gebruik mijn capaciteiten en talenten liever op een andere manier. In het onderwijs heb ik het gevoel rechtstreeks iets te betekenen voor een persoon. Een jongere coachen die intellectueel niet onmiddellijk meekan of iemand die sociaal moeilijk zijn weg vindt, de juiste richting uitsturen. Zo kan ik echt helpen. En zorgen.” Ze lacht. “Ik ben gelukkiger nu.”

TheDreamers_EvaCecat.jpg
Maxim Veys (30), cabinetard bij sp.a, Kortrijk

Maxim Veys (30), cabinetard bij sp.a, Kortrijk

Kristien Dirkx (42), kunstenaar en docent beeldende kunst, Antwerpen

Kristien Dirkx (42), kunstenaar en docent beeldende kunst, Antwerpen