Gert Vanlerberghe (31), dichter/slampoëet, Berchem

Gert Vanlerberghe (31), dichter/slampoëet, Berchem

HET PODIUM GEBRUIK IK OM MIJN BOODSCHAP TE VERSPREIDEN

Gert wil niet in een hokje gevat worden. Hij dicht, rapt, schrijft en engageert zich politiek en educatief. Zijn mening verkondigt hij vurig. Zowel op een terrasje in Antwerpen als op zijn podium. We spraken hem in september 2017.

Overdag werkt hij als data quality expert voor een mystery shopping bedrijf, maar hij is vooral heel trots op zijn hobby’s na die uren. Hij is actief in meerdere organisaties die poëzie in al zijn vormen brengt, schrijft zelf ook maatschappelijk geïnspireerde gedichten en romans, en staat graag met dat werk op een podium. Slampoetry noemt hij het. “Het is vooral heel populair in de Angelsaksische wereld. In Frankrijk en Nederland is het ook opgepikt en worden er heuse wedstrijden georganiseerd. In België hinken we daar nog wat achterop. De poëzie in die kringen is vaak maatschappelijk geëngageerd. Zowel naar inhoud als naar performance toe.” In Antwerpen en Mechelen heeft hij zijn eigen podium: Ballonnenvrees. “Iedereen is welkom. Zolang het kwaliteit is. We werken volgens een open mike systeem. Dus eenieder die zich inschrijft en een opstapje zoekt, kan ons podium gebruiken.”

WEG VAN HET WIJ-ZIJ-DENKEN

Daar gaat zijn droom ook over. “The Dreamers is voor mij een extra spreekbuis. Ik wil een groter bereik genereren met mijn werk. Met een tweevoudig doel. Artistiek – ik steek hier heel veel tijd in- maar ook omdat er een boodschap in mijn werk zit. Over de crisis en bijgevolg de opkomst van extreem-links en -rechts. Over het probleem racisme, en over hoe mensen dat dagelijks moeten ondergaan. Over de vluchtelingenproblematiek en over hoe mensen als pionnen van een Risk-spel van het ene land naar het andere worden doorgeschoven."

"Mijn teksten zijn best wel politiek getint. Het volk moet actief kiezen voor een samenleving. Ver weg van het wij-zij-denken. Dat ons door veel leiders door de strot wordt geramd. Subtiel en minder subtiel. Zoals Bart De Wever, Dyab Abou Jahjah of Michael Freilich. Ze beweren bruggenbouwers te zijn, terwijl ze vooral bezig zijn met hokjespolitiek en het opzetten van mensen tegen elkaar. Ik wil aanzetten tot nadenken, zodat meningen herzien worden. Iets wat ik mezelf ook probeer aan te leren. We moeten blijven debatteren en onszelf in vraag stellen.”

Zijn steentje bijdragen aan een betere wereld doet hij door het woord te nemen en te geven. “Ik probeer heel veel kansen te geven aan andere artiesten. Ik weet zelf hoe belangrijk dat is.” De toekomst is iets waar hij best veel over nadenkt. “Met een fatalistische rem erop. Ik volg de berichtgeving over wat er allemaal met deze aarde, en dus ook mijn toekomst, staat te gebeuren. Daarom leef en geniet ik vandaag. Op een hedonistische manier, geen ‘fuck we gaan er allemaal aan’. Zo slecht is het met mij nu ook weer niet gesteld.”

TheDreamers_GertVanlergerghe.jpg
Cathy Jansens (38), docent voedingsleer, Kortrijk

Cathy Jansens (38), docent voedingsleer, Kortrijk

Rafaël Hurtado (46), postbode, Ecuador en Gent

Rafaël Hurtado (46), postbode, Ecuador en Gent