Gus Van Den Abeele (34) & Stella De Witte (31), fotografenduo, Londen

Gus Van Den Abeele (34) & Stella De Witte (31), fotografenduo, Londen

Gentenaren Gus en Stella zijn behalve een koppel ook een professioneel duo. Ze wonen en werken intussen meer dan acht jaar in Londen. De stad die hun hart stal. Terwijl zij prachtige portretten schoten van ons, schreven wij hun droom neer. 

Het is winter en koud in Brussel wanneer we afspreken. “Bedoel je dromen in het algemeen of professioneel? Wereldvrede?” Ze lachen. Ze moeten eerst een beetje gerustgesteld worden. Deze twee timide mensen. Omdat vragen naar hun droom intiem is, maar ook omdat het zo iets veranderlijks is. Hoe moeten ze nu in godsnaam weten waar ze volgend jaar over zullen dromen… Professioneel zijn ze bezig met fotografie, video, collagewerk en die geheel eigen nabewerkingsstijl. Ze lanceren eigen projecten en werken onder meer voor Elle UK, Esquire, Topshop of Belgisch muziekduo SX. “We kunnen elke dag bij elkaar zijn. Omdat we een gedeelde passie hebben én omdat we die hebben kunnen verweven met ons professioneel leven. Als we dit voor de rest van ons leven kunnen doen, met de voor- en de nadelen, de geneugten en de irritaties, dan is dat de droom.”

WE WAREN NAÏEF, DACHTEN NIET NA OVER MISLUKKEN, MAAR SPRONGEN GEWOON.

Die leven ze dus vandaag. “De ene dag beseffen we dat, de andere dag niet. Terzelfdertijd evolueren de dingen. Acht jaar geleden was het onze droom om het in Londen te proberen. Omdat het de stad was waar voor ons procentueel de meest interessante fotografen aan de slag waren, waar je als buitenlander gewoon kon starten als assistent en effectief kans maakt er zelf iets uit te bouwen. We waren naïef, dachten niet na over mislukken, maar sprongen gewoon. We gaven het zes maanden, het werden snel acht jaar. Onze droom was een idee, vandaag heeft die de vorm van een bedrijf in die droomstad.” De stad die het epicentrum voor de Brexit vormt. Piekeren over de toekomst doen ze niet. Of misschien in stilte. Roepers zijn het niet. Ze houden er niet van. En al zeker niet in de politiek.

OMDAT DE WERELD STEEDS DUURDER WORDT, MOETEN CREATIEVEN UITWIJKEN

Liever zetten ze nieuwe dromen uit. “Vandaag hopen we dat we fotograferen in Londen kunnen combineren met een andere stad. We zijn die eerste niet beu, er is wel een soort verzadiging opgetreden. Londen blijft een prachtige mix van etniciteiten, leeftijden, creatieve zielen en kansen. Van conformisme en rebellie. Van een clashende architectuur. Maar net zoals op veel plaatsen in de wereld is het duurder geworden en moeten net die mensen met creatieve ideeën uitwijken. Waardoor de synergie verdwijnt.” Dus lonken ze terug –een beetje- naar de thuisbasis. “Brussel spreekt ons ook aan. In combinatie met Londen dan. De twee hebben zaken gemeen. Het zijn eilandjes in hun land. Stukjes die er niet helemaal bijhoren. Dat heeft iets. Maar de Belgische hoofdstad is kleiner dan de Britse. Hier kan je tussen de bossen wonen en toch vlakbij de stad zitten. Met een ideale prikkelcocktail als gevolg. Brussel is de enige Belgische stad met een hoog metropoolgehalte. Niemand kent de stad eigenlijk echt. Terwijl het zo’n boeiend geheel is. En geografisch zo interessant gelegen. Hoe is het mogelijk dat we daar niet trotser op zijn.” Aan helemaal terugkeren denken ze niet. “Er is geen stad zoals Londen, we hebben gezocht.” 

www.gusandstella.com

@gus_and_stella

Gus en Stella
 Aurélie Vion (30), docent, Gent

Aurélie Vion (30), docent, Gent

Sabine Peeters (35), make-up artist en auteur, Deurne

Sabine Peeters (35), make-up artist en auteur, Deurne