Pascale Platel (58), actrice en theatermaker, Gent

Pascale Platel (58), actrice en theatermaker, Gent

IK WIL OP NIEMAND LIJKEN, BEHALVE OP MEZELF

Velen kennen Pascale als de flamboyante actrice. Niet dat dit een façade is, maar het is toch ook maar een klein deeltje van wie deze vrouw is. Ze zei het eerder over zichzelf: “Ik ben niet ‘Belgisch’, zo van ‘doe maar gewoon, dat is al speciaal genoeg. Maar ijdel,  groot en veel (of heel erg klein en kwetsbaar).” Dat is ze ten voeten uit. Ze is ook een kreeft, zegt ze. “Een heftig en emotioneel waterteken.”


“Ik heb altijd gedroomd van dingen die nog niet bestonden. Van dingen die er nog niet waren in mijn leven en die ik bij gevolg heel moeilijk kon verwoorden. Maar ik droomde er wel van. Vreselijk, maar tegelijkertijd ook vreselijk interessant. Vandaag ben ik eruit dat mijn grootste droom is op niemand te lijken, behalve op mezelf. Dat ik iemand wil zijn die nog niet bestaat en dat ik nog dingen wil verwezenlijken die ik nu nog niet kan benoemen. In de leegte waar de dingen traag vorm kunnen krijgen, zo droom ik het liefste.”

ZIEN WAT IK ZELF NIET HAD

“Anderhalf jaar geleden ontdekte ik online Asmr. Dat gaat over mensen die beseffen dat ze een zesde zintuig hebben. Die een soort van geestelijk orgasme ervaren door een zintuigelijke ervaring, maar dat niet per se kunnen benoemen. Plots begreep ik dingen. Ook in de liefde is het lang zo gegaan. Zelf had ik altijd passionele en moeilijke relaties. Maar ik verlangde naar iets anders. Dan kon ik zot zijn van koppels waarbij ik dat zag wat ik niet had.”

VECHTEN EN VERSTRENGELEN
Pascal Platel.jpg

Vandaag heeft ze het wel gevonden, zegt ze. “We zijn 4,5 jaar samen en leven als een nieuw samengesteld gezin. We wonen elk apart een week met onze kinderen, daarna een week samen. Dus zien we elkaar om de twee weken een week. Daarnaast werken we ook steeds meer samen. Hij als fotograaf ik als model. Dan gaan we op pad, en zitten soms twee uur in de velden. Tot we samen de juiste foto gemaakt hebben. Dan vechten we. Tot we weer verstrengeld raken. Ik geloof in creatieve duo’s die elkaar inspireren. Die samen dingen kunnen doen, zonder dat dit bedreigend is. Het is de eerste keer dat ik zo mezelf kan zijn.”


“Mijn dromen komen uit”, zegt ze plots. “Als ik iets wil, dan zorg ik dat het gebeurt. Dan stuur ik mijn dienaren uit. Volgens het principe van ‘pay it forward’. Doe iets goed voor anderen, stuur hen al je liefde. Als zij dat op hun beurt doen, kan dat het begin zijn van een andere wereld. Ik vind dat een vré wijs idee. Ik ben misschien naïef. Maar dat vind ik leuk.”

AMBETANTE NEEN-ZEGGER

“Niet alles in mijn leven is perfect, maar ik ben wel op een punt dat ik het goed heb. Ik werk al twintig jaar in het theater, als maker en als actrice, en ik doe het nog altijd graag. Er zijn zoveel mensen die blij zijn dat ze op pensioen mogen, dat had ook gekund. Ik heb de luxe creatief te zijn en ervan te kunnen leven.” Ze prijst zichzelf gelukkig. “Ik ben iemand waar de dingen naartoe komen. Als ik gewoon in mijn zetel zit, dan komen de aanbiedingen. Als ik iets wil, dan moet ik durven wachten en het leven laten gebeuren. Ik ben geen ja-zegger. Ik ga eerder neen zeggen omdat ik bang ben te veel te hebben. Of omdat ik naast de mensen wil staan en niet eronder. Als ze me daarom ambetant vinden, tant pis. Ik ben een ambetante. Ik heb tijd nodig om te creëren en risico’s te nemen. De tijd heeft me geleerd dat het leven in golven komt.”


Werk is belangrijk, maar ze wil er geen slaaf van zijn. “Ik was al in de dertig toen ik mijn eerste stuk gemaakt had. Dat werd verschrikkelijk goed ontvangen. Een toppunt in mijn leven, heel angstaanjagend ook. Want ik voelde me precies op een paardenmolen waar ik de hele tijd floshkes moest trekken. Ik ben toen van de molen gevallen, misschien geduwd. Ouder worden heeft me geleerd dat ik soms niet voor zekerheid wil kiezen, maar bang wil zijn. Dat maakt je kwetsbaar. Ik ben al mijn hele leven aan het leren om mijzelf graag te zien. Dat is niet gemakkelijk, maar het lukt me steeds beter.”

Pascal Platel.jpg
Regula Ysewijn (36), culinair auteur fotograaf en jurylid Bake Off Vlaanderen, Antwerpen

Regula Ysewijn (36), culinair auteur fotograaf en jurylid Bake Off Vlaanderen, Antwerpen

Natali Broods (42), acteur, Antwerpen

Natali Broods (42), acteur, Antwerpen