Pauline Casteleyn (24), student, Gent

Pauline Casteleyn (24), student, Gent

“Meer liefde in plaats van likes”


Pauline is hypergevoelig. Het zijn haar eigen woorden. Want zelfkennis heeft deze gevoelige dromer wel.  Een oog voor detail, een warm hart en acteertalent heeft ze ook. Ze is momenteel te zien in de film WIJ, nu in de bioscoop.


Dromen gaat voor Pauline vooral over verlangens. En vooral niets concreet. “Als ik het dan toch in een droomformule moet gieten, dan is de kern voor mij puurheid. Ik zou zo graag hebben dat alles puurder zou worden. Onze emoties, communicatie, voeding, kledij. Alles eigenlijk. Ik erger me aan rondslingerend plastic, aan het feit dat het onze hormonen verstoort. Dat mensen zak na zak met wegwerpkledij vullen. Ik hou niet van de sociale media die alle eerlijkheid en rechtstreekse communicatie doet vervagen. Waarom tonen we niet allemaal wat meer liefde in plaats van elkaar onder de likes te bedelven? Dat eerste kan niet, want dan is het melig. Dat is de wereld op zijn kop.”

RIDICULE ARGUMENTEN

“Ik breek daar dagelijks mijn hoofd over. Oprechtheid een eerlijkheid zijn belangrijk voor mij. En dat trekt zich door in alles. Ik probeer bio te kopen, heb de maand mei volledig plasticvrij doorgebracht en koop voornamelijk tweedehandskledij. Het argument dat je als individu niets kan doen, vind ik ridicuul. Ik probeer net na te denken wat ik als persoon kan veranderen. Door er allereerst over na te denken. Dat is een begin. Ik zit met een schuldgevoel. Maar doe wat ik kan. Als student is het niet makkelijk om dure biospullen te kopen terwijl je om je heen superveel mensen ziet die wel de middelen, maar niet de goesting hebben om iets te veranderen.”

VERLANGEN NAAR EEN EILAND


Soms maakt de strijdlust plaats voor de moedeloosheid. “Dan zit ik een uur petities van Amnesty te tekenen vanachter mijn computer, maar word ik me plots bewust dat we daarmee de wapens in Syrië niet zullen verdrijven.” Pauline is overgevoelig. In de manier waarop prikkels op haar afkomen en de wereld haar soms overvalt. “Ik heb jaren chronische migraine gehad. Alles hebben we geprobeerd. Tot een homeopaat me aanraadde onmiddellijk te stoppen met de pil, suikers, gluten en melkproducten. Makkelijk is dat niet. Maar mijn lijf heeft rust nu.” Aan de rust in haar hoofd werkt ze nog elke dag. “Ik verlang naar een eiland. Niet om te zonnen en om cocktails te drinken, maar om gerust gelaten te worden. Om naar een kern van puurheid te boren. En een plek te hebben waar ik niet meer moet doen dan een kamp bouwen en een beetje nadenken over mezelf.”

SLIJPSCHIJF OF SMARTPHONE


Ze vraagt of het oké is zo, wat ze zegt, of het niet te naïef klinkt. “Tijdens de opleiding journalistiek ben ik mijn goesting om daar mijn beroep van te maken, kwijtgeraakt. Ik verlang ernaar over alles kritisch te kunnen zijn, om over elk onderwerp te kunnen nadenken. En ik wilde een mens zijn die van alles iets weet. Maar eigenlijk wil ik de meest interessante mensen, die je daarvoor nodig hebt, vooral gerustlaten. Sinds ik in WIJ geacteerd heb, heb ik een nieuwe roeping gevonden: filmdecors bouwen. Dingen maken, verslepen, daarover nadenken. Een script krijgen en dat tot leven brengen. Bovendien, je kan niet met een slijpschijf bezig zijn en tegelijk met je gsm. Niet dat ik dat laatste nodig heb op mijn eiland.”

Pauline_014.jpg

Heleen Debruyne (30), schrijver, journalist en radiomaker, Gent

Heleen Debruyne (30), schrijver, journalist en radiomaker, Gent

Lukas Dhont (26), regisseur, Gent

Lukas Dhont (26), regisseur, Gent