Regula Ysewijn (36), culinair auteur fotograaf en jurylid Bake Off Vlaanderen, Antwerpen

Regula Ysewijn (36), culinair auteur fotograaf en jurylid Bake Off Vlaanderen, Antwerpen

Regula woont sinds enkele maanden in een herenhuis in Antwerpen. In dat grote huis staat een kleiner poppenexemplaar. Het is geen toeval dat haar dromen over beide gaan. 


Regula kennen we als het in het felrood gehulde roodharige jurylid van Bake Off Vlaanderen. Als de schrijver van drie boeken, het vierde ‘Brits Bakboek’ is onderweg, en van de lovende woorden van Jamie Oliver. Hij is fan. Wij ook. Regula is het type vrouw dat de warmte en gezelligheid uitstraalt van de baksels die ze zo graag maakt. Van de kat waar ze zo van houdt en de natuur waarmee ze zich graag omringt.

EEN SOORT ESCAPISME NAAR MIJN EIGEN WERELD

“Mijn dromen zijn al heel vaak veranderd. Als klein kind wilde ik heel graag een poppenhuis. Sinds kort heb ik er eentje. Gekregen van de mama van mijn man en gemaakt door zijn papa. Het heeft verschillende verdiepingen, gaat open via één grote wand en staat op onze slaapkamer. Vroeger verzamelde ik poppenmeubeltjes, maar had ik nooit het bijhorende huisje om ze in te zetten. Vandaag kan dat wel. Dat geeft me rust. Het is een soort van escapisme naar mijn eigen kleine wereld.” 

VERDRIET OVER DIE DROOM DIE AAN FLARDEN LIGT
Regula Ysewijn.jpg

Ook in die andere, reële wereld, droomt ze over dat ene huis. “Ik heb altijd willen verhuizen naar een piepklein dorpje in Engeland. Maar dat lijkt steeds onrealistischer. Zeker nu met de Brexit. Een andere optie was een huis vinden in de natuur. Daar botsten we –na zeven jaar zoeken- vorig jaar op. Een prachtige plek midden in het bos. We verkochten ons huis. En toen begon de miserie. Blijkbaar waren er allerlei stedenbouwkundige overtredingen begaan en konden we er dus niet gaan wonen. We zijn toen veel geld verloren. Maar het is toch vooral ook het verdriet van die droom die aan flarden ligt. We keken er zo hard naar uit om losgekoppeld te kunnen zijn van de hectiek. Om een eiland te creëren voor onszelf en onze dieren.”

IK GELOOF IN KIEZEN VOOR GELUK

“Ik denk dat ouder worden ook betekent dat je dromen minder spectaculair worden”, zegt ze dan. “Vroeger wilde ik een boek schrijven, intussen schreef ik er al vier. Ik heb best al wat dingen kunnen waarmaken. Dit huis is perfect, het staat alleen niet in een bos. We doen ons best er hier ook onze droom van te maken. Ik geloof in kiezen voor geluk. En in een bepaalde hoop, een verlangen, om een droom waar te maken die moet blijven bestaan. Dromen zijn nodig om te blijven gaan. Als je alles hebt, voel je je toch maar verloren.”

Regula Ysewijn.jpg
Danni Heylen (68), acteur, Kieldrecht

Danni Heylen (68), acteur, Kieldrecht

Pascale Platel (58), actrice en theatermaker, Gent

Pascale Platel (58), actrice en theatermaker, Gent