Sté Dupont (26), zaakvoerder, Kortrijk

Sté Dupont (26), zaakvoerder, Kortrijk

Sté is zaakvoerder van haar eigen conceptstore Oats and Heremiet. Ze is een nostalgische vrouw die heen- en weer geslingerd wordt tussen volwassen en kind zijn. We interviewden haar in haar shop in Kortrijk.

IK BEN ZO BANG OM OUDER TE WORDEN

“Natuurlijk wil ik wereldvrede, maar wat ik echt leuk zou vinden is terugkeren naar mijn kindertijd. Ik heb een mooie jeugd gehad, heel onbezorgd. Ik heb moeite met opgroeien. Met de verantwoordelijkheden die je als volwassene moet dragen. Met alle zaken die dan op je schouders rusten. Van facturen, tot de angst om ziek te worden of iemand te verliezen. Als kind kroop je even dicht tegen je moeder aan en voelde alles onmiddellijk weer veilig. Ik ben heel positief ingesteld en probeer de negatieve dingen te negeren, maar makkelijk is dat niet. Zelfstandig zijn is heel leuk, maar sinds ik werk gaat de tijd zo vreselijk snel. Wanneer je naar school gaat, duurt een jaar zoveel langer.”

IK HEB TOT MIJN 18DE BIJ MAMA OP SCHOOT GEZETEN

Zich onderdompelen in de nostalgie doet ze bewust. “Dan speel ik muziek die doordrongen is van herinneringen, zoek ik naar kledij uit die periode, of bezoek ik plaatsen waar ik als kind ook naartoe ging.” Om die reden verzamelt ze parfumflesjes. “Een parfum hoort bij de stadia van het leven. Een vleugje uit zo’n fles katapulteert je onmiddellijk even terug in de tijd. De geur van mijn mama bijvoorbeeld. Ik heb tot mijn 18de bij haar op schoot gezeten.” Ze lacht. Terugkeren naar vroeger, betekent niet dat ze spijt heeft over de dingen. “Het gaat meer over de relaxte levensstijl die hoort bij jong zijn. Onhoudbaar in België. Ik denk dat je daarvoor moet verhuizen. Naar Bali bijvoorbeeld. Ook dat is een droom.”

OUDERS ZIJN OOK MAAR MENSEN VAN VLEES EN BLOED, MET DROMEN EN ANGSTEN

Momenteel staat ze in haar eigen kleding- en koffiezaak, kookt ze zoete aardappelen, zet ze koffie en kamt ze nog snel even haar haar. Wanneer een klant binnenkomt zegt ze: ‘Sorry ik was even aan het dromen…’ Ze is, eerlijk, een beetje jaloers op mensen die jonger dan haar zijn. “Ik ben zo bang om ouder te worden. Om fysiek af te takelen, maar ook om dingen die ik niet gedaan zal hebben. Ik wil zoveel. Maar ouder worden heeft me ook dingen geleerd. Je beseft hoe de wereld in elkaar zit. Dat je ouders geen helden, maar ook mensen van vlees en bloed met dromen en angsten zijn.” Die angsten, daar worstelt ze zelf mee. “Die komen wanneer het donker wordt. Ik ben echt niet ongelukkig, maar ’s nachts pieker ik heel erg. Dat probeer ik te negeren. Ik heb het echt goed. Altijd gehad. Ik kan heel veel relativeren, behalve dat ouder te worden. Misschien omdat ik met de jaren de dingen veel te serieus neem. Mijn papa zegt altijd dat ik dat niet mag doen. Als hij het zegt gaat het even beter.”

The Dreamers_STE DUPONT.jpg
Ann-Julie Vervaeke (31), regisseur, Gent

Ann-Julie Vervaeke (31), regisseur, Gent

Hans Lambrecht (42), Europese Unie, Liberia

Hans Lambrecht (42), Europese Unie, Liberia